2 Aralık 2011 Cuma

FIRAT KIZILTUĞ


:)
Bayburt'un Manevi Önderler

FIRAT KIZILTUĞ


13 Ocak 1935 te Bayburt’ta doğdu. İlkokulu, dördüncü sınıfa kadar Baybut’ta, 5.sınıfı Tercan’da okudu . Ortaokulu Turhal’da, Öğretmen Okulu’nu Trabzon’da bitirdi .1956 da İstanbul’a geldi. İleri Türk Musikîsi Konservatuarı câmiâsına katıldı. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda, Feyha Talay’la viyolonsel çalıştı.

1958 - 59 ders yılında Erciş’te, 1960 - 62 yılları arasında Dicle Öğretmen Okulu'nda müzik öğretmenliği, 1963 - 1980 yılları arasında İstanbul’daki okullarda öğretmenlik yaptı .

Müzik sanatçısı olarak 1963'ten 1976'ya kadar İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti'nde Münir Nurettin Selçuk ile viyolonsel sanatçısı olarak çalıştı. Yine aynı yıllarda Dr. Nevzad Atlığ ile yurtiçi ve yurtdışı konserlere katıldı. 1976'da, Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu’na atandı . 1 Nisan 2000 tarihinde emekli olan Kızıltuğ,1985'ten itibaren Türk Edebiyatı Vakfı câmiâsına katıldı. Türk Edebiyatı Dergisi'nde şiir, makale, musikî hikâyeleri yayınladı. Aynı zamanda Edebiyat Cemiyeti ikinci Başkanı görevini sürdürmektedir. Ayyıldız ve Önce Vatan gazetelerinde köşe yazarı olarak musikî yazıları yayınlanan Kızıltuğ’un; Aygazete ve Sanat Alemi ismindeki internet gazetelerinde; Diyalog Avrasya , Yeni Avrasya, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Yesevî, Haber 69 ve Kardaşlık dergilerinde yazı ve şiirleri yayınlanmaktadır.

Fırat Kızıltuğ, 2004 ve 2005 yılları kış aylarında Makedonya’daki Ohri kentinde Kardaşlık Derneği ve Kubbealtı Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen musikî çalışmalarını yönetmiştir.




NENNİ SÖYLE

Uykularim bölük bölük,
Çağla Çoruh nenni söyle.
Sılâ uzak, gönlüm kırık,
Çağla Çoruh nenni söyle.

Duduzar'da Beyrek yatar,
Sehit Osman'da gün batar.
Soğanlıdan balhar kopar;
Çağla Çoruh nenni söyle.

Kop'tan süzül teleslen de,
Boğozi geç, düze in de,
Beni en derin yerinde;
Sakla Çoruh nenni söyle.

Dikmetaş'tan ağır ağır,
Pulur suyuna var bağır,
Bir de Fırat'ını çağır,
Bağla Çoruh nenni söyle.

Zihni'yle okudum yazdım,
Celâli bağında gezdim,
Hicranî kadehi sözdüm;
Çağla Çoruh nenni söyle.

Kızıltuğ, su akar bitmez,
Çoruh'a ovalar yetmez,
Koca nehir yerde yatmaz,
Çağla Çoruh nenni söyle.

Fırat Kızıltuğ
SAĞ TIKLAMA YOK


Hiç yorum yok: